Haasteet - Vammaisuus - Miksi? - Suhde lapseen - Sisarukset - Arki - Parisuhde - Yksinhuoltajuus
Haasteet
PDF Tulosta

Jos¬†vanhemmuutta ei¬†yleens√§k√§√§n pidet√§ kovin helppona teht√§v√§n√§, niin sama l√§ht√∂kohta p√§tee my√∂s vammaisen lapsen vanhemmuuteen.¬†Vanhemman tuki ¬†kulkee¬†lapsen mukana¬†lapsen kaikissa el√§m√§nvaiheissa. Mit√§ erilaisempi tuon el√§m√§nkaaren ennuste ja toteutuminen nk. ‚ÄĚtavanomaiseen el√§m√§nkaareen‚ÄĚ n√§hden on, sit√§ suurempia ovat vanhemmuuteen kohdistuvat haasteetkin.

Vammaisen lapsen vanhemmuuteen erityistä haastetta tuovat mm. lapsen vammaisuuden kohtaaminen, ympäröivän maailman suhtautuminen vammaisuuteen, arjen rasitustekijät, omaan jaksamiseen liittyvät seikat sekä  parisuhteen kuormittuminen. Vanhemman  tehtävänä on tukea lapsen hyvän itsetunnon kehittymistä. Vammainen lapsi tarvitsee vammatonta lasta enemmän tukea hyvän itsetunnon saavuttamiseen.  Siitä kuinka vanhempi suhtautuu lapsen vammaan, peilaa lapsi pitkälti omaa suhtautumistaan ja mahdollisuuksiaan elämässä.  Vammaisen lapsen vanhemmalta siis vaaditaan enemmän ja lisäksi vanhemmuus toteutuu olosuhteissa, jotka ovat usein tavallista kuluttavammat.

Vammaisen lapsen vanhemmuus on eri tavalla sitouttavaa kuin vammattoman. Vammainen lapsi saattaa tarvita vanhempiaan eri tavalla ja "tavallista" pidemp√§√§n.¬† V√§ltt√§m√§tt√§ n√§in ei kuitenkaan ole.¬†Suurin osa¬†MMC- ja hydrokefaliavammaisista ihmisist√§ voi¬†el√§√§¬†itsen√§ist√§ ja "tavanomaista" aikuisen el√§m√§√§ riippumattomina vanhemmista.¬†Vamman aste ja ymp√§rist√∂n tuki vaikuttavat suuresti my√∂hemp√§√§n selvi√§miseen. On t√§rke√§√§, etteiv√§t vanhemmat sido lapsia itseens√§ siten, ett√§ heid√§n itsen√§istymisens√§ vaikeutuu. √Ąidit ovat usein niit√§, jotka tarvitsevat tietoista irtautumista ja "napanuoran" katkaisemista.¬†Lapset¬†tarvitsevat oikeuden el√§√§ omaa el√§m√§√§ns√§, tehd√§ valintojaan ja oppia virheist√§√§n.

 

 

Haasteet