Omaan kotiin - Asunnon muutostyöt - Minkälaisia muutoksia kotiin tarvitaan? - Mitä lupia tarvitaan ja kuka korvaa? - Suunnittelu ja toteuttaminen - Henkilökohtainen apu
PDF Tulosta

Korvattavia muutostöitä ovat vamman vuoksi välttämättömät rakennustyöt, kuten ovien leventäminen, luiskat, kynnysten poisto, ulko-oven automaattinen avaus sekä kylpyhuoneen ja WC-tilan rakentaminen tai saneeraus. Lisäksi korvataan muutostöiden suunnittelu.

Esteettömän liikkumisen lisäksi MMC-vammaisille henkilöille on tärkeää, että WC- ja pesutilat ovat turvallisia ja toimivia. Pyykinpesun ja vaatteiden kuivaamisen on oltava vaivatonta.

WC:n tulee olla niin tilava, että katetrointi tai suolentyhjennys on helposti toteutettavissa.  WC-istuimen korkeuden ja mallin tulee soveltua siihen, että lapsi jossain vaiheessa selviytyy WC-toiminnoista omatoimisesti.  WC:ssä täytyy olla riittävästi säilytystilaa katetreja, vaippoja ja muita hoitotarvikkeita varten, jotta ne ovat käden ulottuvilla.  

WC- ja pesutiloissa on syytä olla yksilöllisesti asennetut kaiteet.  Lattiamateriaalin pitää märkänäkin olla luistamaton, mutta samalla sellainen, jolla voi kontata eikä kaatumisesta seuraa ihovaurioita. Lattialämmitys märkätiloissa on hyvä.

Joustava vaatehuolto inkontinenssi-ongelmien vuoksi on tärkeää arkipäivästä selviytymisessä.  On mielekästä hankkia joko kuivausrumpu tai kuivauskaappi pyykin kuivausta varten. Nämä kodinkoneet on syytä asentaa sellaiselle korkeudelle, että kouluikäinen MMC-vammainen lapsi suoriutuu omien vaatteidensa pesusta itsenäisesti.

Henkilöllä, jolla on hyrokefalia, saattaa ilmetä epilepsia, tasapainohäiriöitä tai hahmottamisongelmia, jotka vaikeuttavat itsenäistä suoriutumista myös kotiympäristössä.

Tällöin portaat tai tasoerot aiheuttavat helposti ongelmia, samoin kodin pesutilat. Ympäristön hahmottamista voi helpottaa riittävällä ja häikäisemättömällä valaistuksella sekä kontrastivärien käytöllä.  Huonon tasapainon tai epilepsian vuoksi on ehkä turvallista, että kodin kiinteiden kalusteiden kulmat ovat pyöristettyjä.

Kouluikäisten ja sitä vanhempien vammaisten lasten on kyettävä puuhaamaan jo keittiössä omatoimisesti, joten myös sen esteettömyyteen kannattaa tällöin kiinnittää huomiota.

 

Muutoksia kotiin