Omaan kotiin - Asunnon muutostyöt - Minkälaisia muutoksia kotiin tarvitaan? - Mitä lupia tarvitaan ja kuka korvaa? - Suunnittelu ja toteuttaminen - Henkilökohtainen apu
PDF Tulosta

Kun asunnon muutostöitä toteutetaan omistusasunnossa, tarvitaan taloyhtiöltä lupa, jos asunnon kantavia rakenteita muutetaan tai muutostyöt kohdistuvat asuintalon yleisiin tiloihin; kuten porrashuoneeseen tai ulos johtavaan ulko-oveen.  Vuokra-asunnossa kaikkiin muutostöihin tarvitaan myös vuokranantajan lupa.

Kun perhe rakentaa itselleen uutta taloa tai asuntoa kannattaa esteettömyys ottaa huomioon alusta lähtien.  Näin välttämättömistä muutostöistä ei tule tarpeettomia, ylimääräisiä kuluja.  Jos uudisrakennukseen tarvitaan vamman vuoksi lisätilaa tai erityismateriaaleja, kunta voi korvata myös niitä asunnon muutostöinä.

Erityisesti silloin, kun asunnossa asuu kasvava pysyvästi vammainen lapsi, on syytä miettiä välttämättömiä rakenteellisia muutostarpeita vähintään kolme vuotta eteenpäin.  Kokonaisuus on todennäköisesti hyvä tulevaisuudessakin.  Muutostyöt on syytä toteuttaa siten, että asunto on viihtyisä ja toimiva koko perheelle.

Asuntoon kiinteästi kuuluvia välineitä ja laitteita, jotka ovat vamman vuoksi välttämättömiä, voidaan myös korvata. Tällaisia ovat esimerkiksi ympäristönhallintajärjestelmät, turvajärjestelmät, kattonosturi tai tasohissi portaisiin.

Sosiaali- ja terveydenhuollon välinen vastuunjako välineiden ja laitteiden kustantamisessa ei ole selkeä. Käytännöt vaihtelevat eri paikkakunnilla.  Epäselvissä tilanteissa sosiaalitoimen vastuu on usein toissijainen. 

Mikäli perhe on muuttamassa paikkakunnalta toiselle, uudessa kodissa muutostyöt kustantaa se kunta, jossa vammainen henkilö asuu muutostöitä tehtäessä.

Samalle vammaiselle henkilölle voidaan toistuvasti myöntää asunnon muutostöitä, mikäli ne ovat vamman vuoksi välttämättömiä.  Samaan asuntoon ei kuitenkaan yleensä kovin montaa kertaa. 

 

Mitä lupia tarvitaan